Olumlu Tutum Nedir?

10 Aralık’ta Acar Baltaş‘ın Antalya’daki bir seminerine katıldım. Anlattıkları arasında beni etkileyen, kendi davranışlarımdan örnekler bulduğum bir kısmı sizinle paylaşmak ve bu konuyu biraz daha detaylandırmak istiyorum.

Seminerde Acar Baltaş aslında bu tip seminerlerde beklenmeyecek ölçüde sürpriz bir çıkış yaparak biz katılımcılara, yaşamlarımızın aşağı yukarı ortasında olduğunu varsayarsak hayatımızın en güzel yarısın ilk kısmı olduğunu (0-35, 40 yaş) ve bundan sonrasında hayatın her anlamda çok da iyi gitmeyeceğini söyledi. İyimserlik aşılayan, “Her şey çok güzel olacak, yeter ki isteyin!” temalı kişisel gelişim seminerlerine zıt olan bu söylemin altını şunlarla doldurdu;

    Hayatınızın ikinci yarısının büyük bir çoğunluğunda şunları yaşayacaksınız;

  • İyi bir işiniz olabilir, bu dönemde daha da yükselebilirsiniz ama bu büyük ihtimalle ikinci yarının hemen başları için geçerli olacak, sonrasında yaşla birlikte kariyerinizde Türkiye koşullarında sıkıntılar, endişeler yaşamanız muhtemel.
  • Değer verdiğiniz, sevip saydığınız ebeveynlerinizin, büyüklerinizin aranızdan ayrılmasına tanıklık edeceksiniz.
  • Kendi sağlığınızın da yaşamınızın ilk yarısındaki gibi parlak olmayacağı kesin.

Peki 30-40 yaşlarındaysak ve gerçekçi bakıldığında bizi bu şekilde bir 2.yarı bekliyorsa, nasıl mutlu olabiliriz? Hayattan nasıl keyif alabiliriz?

Acar Hoca’nın tavsiyesi ve benim de kendi davranışlarımdan örnekler bulduğum dediğim kısım; hayatta mutlu olabilmek için “Olumlu Tutum” içerisinde olmak.

İyi ve kötü bir gün arasındaki tek fark sizin tutumunuzdur.

İyi ve kötü bir gün arasındaki tek fark sizin tutumunuzdur.

  • Öncelikle tutum nedir, bunu tanımlayalım. Tutum, bir bireyin bir nesne ya da kişiye karşı zihinsel duruşudur. Örneğin biri “İşimi seviyorum” dediğinde, işine karşı olumlu tutumunu ifade etmektedir. Yani tutum insanın bir şey hakkında ne hissettiğini ifade etmektedir.
  • Olumlu düşünce ve buna eşlik edecek olumlu tutum, insanın hayat doyumunu artırır. Olumlu düşünce, değiştiremeyeceğimiz “olmuş olana” ve geçmişe odaklanmak yerine, değiştirebileceğimiz “olacak olana” ve geleceğe odaklanmaktır.
  • Olumlu tutum sahibi insan, ne kadar sıkıntı içerisinde olursa olsun, elimde iyi olan ne var, ve bununla ne yapabilirim diye düşünür. Seminerde verilen örnek, bence olumlu ve olumsuz tutumu çok iyi açıklıyor. Sele kapılan ve kopmuş bir kütüğe tutunmuş şekilde sürüklenen bir insan, olumsuz tutuma sahipse kısa bir süre sonra öleceğini, etrafındaki çatılarda güvenli durumdaki suda bulunmayan insanların daha şanslı olduğunu düşünür, ve bu düşünce tarzı ona yardımcı olmaz. Olumlu tutuma sahip kişi ise, sele kapılmış olmasına rağmen nefes aldığını, en azından ona destek olabilecek bir kütüğe tutunduğunu düşünür, ve bundan faydalanarak nasıl kurtulabileceğine kafa yorar. Bu olumlu yaklaşım çözüm bulması konusunda ona daha fazla yardımcı olur.
  • Olumlu ve yapıcı bir tutum içinde olan insanlar, güçlü yönlerine odaklanır ve hayatta ellerinden gelen en iyi işi yapabilecekleri fırsatları yaratırlar. Böylece de yaptıkları işi seven, sevdikleri işi yapan insanlara dönüşürler.
  • Özetle, olumlu tutum sahibi insan, engelleri fırsat olarak görür; Sorunları değil çözümleri düşünür; Yapıcı ve yaratıcı düşünür; Hataları alınan dersler olarak görür; ve gerçekleri olduğu gibi kabullenir.
Tutum

Tutum her şeyi değiştirir!

Sonuç olarak, gerek iş hayatınızda gerekse özel hayatınızda sürekli bulunduğunuz durumdan şikayet ediyorsanız, “Neden böyle şeyler hep benim başıma geliyor?” diyorsanız, olumsuz bir ruh hali içindeyseniz ve diğer kişilerin size göre daha mutlu/şanslı olduğunu düşünüyorsanız, belki de bu yazıyla tutumlarınızın etkilerinin farkına varmanızın zamanı gelmiştir.

Unutmayın, 90-10 kuralına göre, Hayatın %10’usizin başınıza gelenlerden oluşur. Hayatın diğer %90’ı ise sizin bu başınıza gelenlere nasıl davrandığınızla gelişir.

Peki bundan sonra siz ne yapacaksınız?

90-10 Kuralı  (Charles R.Swindoll)

90-10 Kuralı
(Charles R.Swindoll)

10418 Toplam Okunma 6 Bugün Okunma

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: